X

Влизане в акаунта

Запомни ме

Забравена парола? Кликнете тук, за да възстановите потребител / парола

Нямате профил?
X

Възстановяване на потребилетско име/ парола

Моля, въведете имейл адреса, който сте използвали, за да регистрирате профила си.

Влезте в системата Регистрирай се

Фактуриране на авансово платен международен транспорт

Бойчо Момчилов Отговор, предоставен от
Бойчо Момчилов
Въпрос:

Ние сме търговска фирма с основна дейност внос на товарни автомобили и ремаркета от ЕС, но имаме и камион за извършване на международен превоз. Продаваме едно ремарке на клиент в Чехия. Клиентът иска да му го доставим в Чехия, като ремаркето ще бъде закачено на наш влекач, който има лиценз за международен транспорт. Договорката ни е, че за транспортната услуга трябва да ни заплати 2000 евро. Цената на стоката е 15000 евро. Проблемът ми е, че клиентът преведе авансово цялата стойност за стоката и транспорта. За стоката не би трябвало да издавам фактура за аванс. Но как да процедирам със 100% аванс за транспорт, който все още не е извършен, а ще бъде извършен в началото на юни. Може ли да издадем фактура за ВОД при условия на доставка CP? Tтоест транспорт включен до..., като цитираме обща стойност на стоката - 17000 евро на основание чл 53 от ЗДДС?При така издадена фактура трябва ли да се цитират цената на стоката и на отделен ред цената на транспорта и съответно кой член от ЗДДС да бъде цитиран във фактурата? Съответно как се вкарва тази фактура във VIES? Или трябва да се издадат две фактури -едната за ВОД 17000 евро и втората за транспорт България - Чехия на стойност 2000 евро съгласно чл. 21 ЗДДС? Ако ни посъветвате да бъдат издадени две фактури - за ВОД и транспорт, то тогава трябва ли да се фактурира 100% аванс за предтоящата транспортна услуга, която ще бъде извършена в началото на юни месец и как да процедираме при реалното извършване на транспортната услуга?

Регистрирайте се или влезте в профила си, за да прочетете отговора на казуса
Фактуриране на авансово платен международен транспорт

Бележка: Отговорът на въпроса е достъпен само за регистрирани потребители. Натиснете тук, за да се убедите в полезността на експертните отговори в portalschetovodstvo.bg.

Влизане в акаунта

Защо да се регистрирам?

  • експерти на Ваше разоложение 24/7/365
  • база данни с новини, отговори, анализи
  • на разположение навсякъде, по всяко време, от всяко устройство

БЕЗПЛАТНО приложение portalschetovodstvo.bg

Счетоводители питат, експерти отговарят: 12 най-четени реални казуса

Бъдете в крак с всички решения, предложени от специалистите.
Абонирайте се сега в бюлетина на PortalSchetovodstvo.bg и получете специалния PDF "Счетоводители питат, експерти отговарят: 12 най-четени реални казуса"!

Да, желая да получавам информация за продуктите, услугите, новостите и т.н., които РС Издателство и Бизнес Консултации предлага. Условия на сайта Информационна бележка

x