X

Влизане в акаунта

Запомни ме

Забравена парола? Кликнете тук, за да възстановите потребител / парола

Нямате профил?
X

Възстановяване на потребилетско име/ парола

Моля, въведете имейл адреса, който сте използвали, за да регистрирате профила си.

Влезте в системата Регистрирай се

Приход от обезщетение за откраднат напълно амортизиран автомобил

Елена Илиева Отговор, предоставен от
Елена Илиева
Въпрос:

ЕООД претърпява кражба на автомобил, собственост на дружеството. Кражбата е извъэршена през 2016 год. Заведено е дело срещу неизвестен извършител. На база на протокола на МВР е отписан автомобилът. Към датата на кражбата той е напълно амортизиран и след отписване на начислената му амортизация остава с нулева балансова стойност. Следователно, не са заведени счетоводни разходи от липса на актива и не е преобразувана печалбата за данъчни цели.

През 2017 год. МВР приключва делото по издирването на колата. Извършител не е открит. На база на това застрахователите изплащат на дружеството обезщетение в размер на 49 хил. лв. Те постъпват в банковата сметка на дружеството и са отразени като извънреден приход за 2017 год. Как следва да се процедира по отношение на този данъчен приход при съставянето на годишната данъчна декларация за 2017 год. и формиране на облагаемата печалба, с оглед на разпоредбите на чл. 27, ал. 1, т. 2 и чл. 29 от ЗКПО, като се имат предвид гореизложените обстоятелства и фактът, че събитието и обезщетението са в два различни счетоводни и данъчни периода периода?

Регистрирайте се или влезте в профила си, за да прочетете отговора на казуса
Приход от обезщетение за откраднат напълно амортизиран автомобил

Бележка: Отговорът на въпроса е достъпен само за регистрирани потребители. Натиснете тук, за да се убедите в полезността на експертните отговори в portalschetovodstvo.bg.

Влизане в акаунта

Защо да се регистрирам?

  • експерти на Ваше разоложение 24/7/365
  • база данни с новини, отговори, анализи
  • на разположение навсякъде, по всяко време, от всяко устройство

БЕЗПЛАТНО приложение portalschetovodstvo.bg

Счетоводители питат, експерти отговарят: 12 най-четени реални казуса

Бъдете в крак с всички решения, предложени от специалистите.
Абонирайте се сега в бюлетина на PortalSchetovodstvo.bg и получете специалния PDF "Счетоводители питат, експерти отговарят: 12 най-четени реални казуса"!

Да, желая да получавам информация за продуктите, услугите, новостите и т.н., които РС Издателство и Бизнес Консултации предлага. Условия на сайта Информационна бележка

x