Данък "вредни храни" няма да промени навиците ни, считат икономисти
Отговор, предоставен от
PortalSchetovodstvo.bg
PortalSchetovodstvo.bg
22 Окт 2015
Налице са редица неясноти в новия проект на Закон за данъка за общественото здраве, изготвен от здравното министерство. В него не става ясно каква е връзката между данъци, цени на храните и потребителско поведение. Това е видно от анализ, публикуван от икономиста Красен Станчев във фейсбук страницата му.
В него е посочено, че създателите на данъка нямат никаква представа какви ще са ефектите върху икономиката, а мотивите са объркани между 3 неверни твърдения за причинно-следствените връзки между типове храни и затлъстяване и една препоръка от едно изказване на един европейски комисар (с която никой не се е съобразил, но 4 страни са решили да не въвеждат такъв данък).
Оказва се, че по-скоро се губи, отколкото да се печели от такава мярка и това не се отнася само за България, но и за други държави. Във Великобритания например са се отказали от данъка.
По предварителни изчисления на вносителите (изготвени на база известното от пролетта и при размер на данъка от средно 9%), чистите приходи за хазната биха били 25 млн. лв., а разходите за нея са възлизали на 170 млн. лв.
По сметките на управляващите, от данъка върху вредните храни в държавната хазна ще постъпят в бюджета 150 млн. лв. на година. Икономистът добавя, че в тази сметка не е отчетена сивата икономика и разходите за работа с правителството, защото този данък е трудно приложим.
Красен Станчев поясни, че в дадената от министър Москов за пример Унгария анализите от прилагане на данъка сочат, че навиците на хранене на гражданите не се променят, напротив – те преминават към още по-малко здравословни заместители на храните, облагани с данък.
Експертите се притесняват, че данък вредни храни може да насочи хората към по-евтините варианти на определен продукт, което ще е негативен ефект от налога.
Бизнесът също има притесния свързани с данъка и здравният министър Петър Москов вече води преговори с КРИБ по тази тема. По мнение на министъра на здравеопазването основаната идея на прокламирания от него данък е индустрията да коригира рецептите си така, че съдържанието на сол, захар и кофеин и трансмазнини в продуктите да спадне до нива, които няма да навредят на консуматорите.
Москов признава, че притесненята от въвеждането на налога са свързани с лоши икономически последици за определени сектори и загуба на работни места.
„Търсеният ефект е да имаме ясна информация за количеството вредни вещества в храните, а ако решим все пак да ги купим, надценката ще отива за здравословно хранене в училищата и за спортни бази на децата“, посочва здравният министър.
Междувременно от БСК настояха за спешно свикване на Националния съвет за тристранно сътрудничество, на което да се обсъди въвеждането на данъка. От организацията считат, че такава мярка ще покачи разходите за храна на най-ниско доходните групи от една страна, а това ще доведе до по-високи нива на бедност, ръст на сивата икономика и фирмени фалити. От друга страна данъкът ще доведе и до съпротивата на легалния бизнес.
източник: economic.bg
източник: economic.bg
БЕЗПЛАТНО приложение portalschetovodstvo.bg
Бъдете в крак с всички решения, предложени от специалистите.
Абонирайте се сега в бюлетина на PortalSchetovodstvo.bg и получете специалния PDF "15 експертни решения на казуси от счетоводната практика"!
Подобни статии от категория Плащане на данъци и такси
19Септ2023
Предлага се заведенията да плащат патентен данък вместо данък печалба
от PortalSchetovodstvo.bg
19 Септ 2023
14Септ2023
Предложение да няма данъци върху минималното възнаграждение
от PortalSchetovodstvo.bg
14 Септ 2023
25Юли2023
Деклариране и плащане на данъците за II-ро 3-месечие до 31 юли
от PortalSchetovodstvo.bg
25 Юли 2023
05Апр2023
Наръчници за корпоративно подоходно облагане и данъци върху доходи на ФЛ за 2023 г.
от PortalSchetovodstvo.bg
05 Апр 2023
16Септ2022
До 30-ти септември се подават коригиращи декларации
от PortalSchetovodstvo.bg
16 Септ 2022