Този сайт използва т.нар. бисквитки (Cookies), съгласно разпоредбите на Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета, за да Ви осигури най-функционалното посещение на нашия сайт. "Бисквитките" ни помагат да подобряваме съдържанието на сайта, като Ви даваме персонализирано и много по-бързо онлайн изживяване. Те се използват само от нашия сайт и нашите доверени партньори. Кликнете ТУК за подробности относно правилата за "бисквитките".
Този сайт използва т.нар. бисквитки (Cookies), съгласно разпоредбите на Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета, за да Ви осигури най-функционалното посещение на нашия сайт. "Бисквитките" ни помагат да подобряваме съдържанието на сайта, като Ви даваме персонализирано и много по-бързо онлайн изживяване. Те се използват само от нашия сайт и нашите доверени партньори. Кликнете ТУК за подробности относно правилата за "бисквитките". Съгласен съм
X

Влизане в акаунта

Запомни ме

Забравена парола? Кликнете тук, за да възстановите потребител / парола

Нямате профил?
X

Възстановяване на потребилетско име/ парола

Моля, въведете имейл адреса, който сте използвали, за да регистрирате профила си.

Влезте в системата Регистрирай се
  • Въпроси и отговори
  • Модели документи
  • Срокове за плащания и отчети
  • Законодателство
  • Новини
  • Процедури и практики
  • Обнародвания на държавен вестник
  • Отчитане на закупени материали за приготвяне на храна в павилион за бързо хранене

    д-р Кирил Башикаров Отговор, предоставен от
    д-р Кирил Башикаров
    Експерт
    на 27 Авг 2025Съгласно действащото законодателство!
    Въпрос:
    ➤  В ООД с павилион за бързо хранене се приготвят закуски и някои готвени ястия като (като супи). За напитките, които закупуват, си мисля, че е най логично да се отчитат като стоки (ако бъркам, моля дайте съвет). Как е редно да се отчитат закупените материали за приготвянето на хранителните изделия, в смисъл дали да са като материали за производство или като стоки? И също така удачно ли е продажбите да се отчитат като приход от продажбата на услуги, тъй като работят предимно с касови бележки и от месечните отчети не става ясно коя сума е за продажба на напитки и коя е за продажба на хранителните продукти?

    Отговор:
    Съгласно СС 2 – Отчитане на стоково-материалните запаси в обхвата на стоково-материалните запаси се включват материали, придобити главно чрез покупка и предназначени основно за влагане в производствения процес с цел произвеждане на продукция или услуги. Те могат да са обект и на преки продажби, когато това се прецени от предприятието. В конкретния случай закупените материали за приготвяне на хранителни изделия могат директно да се отчитат като разходи за материали във връзка с производството на хранителни продукти. Примерен счетоводен запис при покупката на материалите:
    Дебит с-ка Разходи за материали
    Дебит с-ка Начислен ДДС за покупки
               Кредит с-ка Доставчици/с-ка Разплащателна сметка
     
    По отношение на приходите от продажби, условията за признаване и отчитане на приходите са посочени в СС 18 – Приходи. Не е коректно продажбите на хранителни продукти и напитки да се отчитат като услуги. Това не са услуги, а продажба на храна и напитки. Приготвянето на храна не се третира като услуга, а като производство на продукция, която след това се продава. Ако касовият Ви апарат не разделя храните от напитките, може вътрешно да ги отчитате обобщено, но в счетоводната политика следва да сте описали подхода на отчитане на видовете приходи от продажби – напр. чрез използването на сметка „Приходи от продажба на продукция“ или сметка „Приходи от продажба на стоки“. Примерен счетоводен запис за продажба на храни:
    Дебит с-ка Каса
        Кредит с-ка Приходи от продажба на продукция
        Кредит с-ка Начислен ДДС за продажби
     
    В допълнение, съгласно изискванията на Наредба Н-18 за регистриране и отчитане чрез фискални устройства на продажбите в търговските обекти, изискванията към софтуерите за управлението им и изисквания към лицата, които извършват продажби чрез електронен магазин, всяко лице е длъжно да регистрира и отчита извършваните от него продажби на стоки или услуги във или от търговски обект чрез издаване на фискална касова бележка от ФУ или касова бележка от ИАСУТД. Наредбата не разграничава продажбите по видове стоки (напр. „сандвичи“ и „напитки“), като разделянето е нужно, ако се продават стоки с различна ставка ДДС.

    БЕЗПЛАТНО приложение portalschetovodstvo.bg

    ЗДДС – 23 казуса и техните решения

    Бъдете в крак с всички решения, предложени от специалистите.
    Абонирайте се сега в бюлетина на PortalSchetovodstvo.bg и получете специалния PDF "ЗДДС – 23 казуса и техните решения"!

    Да, искам информация за продуктите на РС Издателство и Бизнес консултации. Приемам личните ми данни да бъдат обработвани съгласно Регламент ЕС 2016/679

    x