X

Влизане в акаунта

Запомни ме

Забравена парола? Кликнете тук, за да възстановите потребител / парола

Нямате профил?
X

Възстановяване на потребилетско име/ парола

Моля, въведете имейл адреса, който сте използвали, за да регистрирате профила си.

Влезте в системата Регистрирай се

Увеличението на акциза на цигарите окончателно прието

PortalSchetovodstvo.bg Отговор, предоставен от
PortalSchetovodstvo.bg

Народното събрание прие на II-ро четене промени в Закона за акцизите и данъчните складове, съгласно които специфичният акциз на цигарите се повишава  от 70 на 101 лв. за 1000 къса.
 
Това изменение идва година след като по предложение на правителството парламентът прие спорните поправки за облагането на по-евтините цигари с по-ниска данъчна ставка.
 
Така след измененията от 1 януари цената на 1 кутия цигари ще нарасне средно с 20-30 ст., в случай че, естествено, цигарените компании вземат търговско решение да увеличат цените за пълното си портфолио.
 
С промените се изменя съотношението между специфичния и пропорционалния акциз за цигарите, като от 1 януари догодина пропорционалният акциз ще бъде 27% от продажната цена, а от 1 януари 2018 г. - 28% от продажната цена. Целта е до 2018 г. да бъдат достигнати минималните нива на облагане за Европейския съюз.
 
Размерът на акциза не следваа да бъде по-нисък от 168 лв. за 1000 къса от 1 януари 2017 г. и не по-нисък от 177 лв. за 1000 къса от 1 януари 2018 г., записаха депутатите. Към момента размерът на акциза е не по-нисък от 161 лв. за 1000 къса.
 
В аргументите към новите текстове не е посочена причина за връщане на предходния режим.

източник: expert.bg

БЕЗПЛАТНО приложение portalschetovodstvo.bg

Малък помощник на счетоводителя: 7 експертни решения

Бъдете в крак с всички решения, предложени от специалистите.
Абонирайте се сега в бюлетина на PortalSchetovodstvo.bg и получете специалния отчет "Малък помощник на счетоводителя: 7 експертни решения"!

Да, желая да получавам информация за продуктите, услугите, новостите и т.н., които РС Издателство и Бизнес Консултации предлага. Условия на сайта Информационна бележка

x