X

Влизане в акаунта

Запомни ме

Забравена парола? Кликнете тук, за да възстановите потребител / парола

Нямате профил?
X

Възстановяване на потребилетско име/ парола

Моля, въведете имейл адреса, който сте използвали, за да регистрирате профила си.

Влезте в системата Регистрирай се

Сдружение с искане да отпаднат измененията в Закона за акцизите

PortalSchetovodstvo.bg Отговор, предоставен от
PortalSchetovodstvo.bg
Националното сдружение "Българска домашна ракия" е декларирало на среща с премиера Борисов искането си за отпадане на новите изменения в Закона за акцизите и данъчните складове в сила от 1 януари, засягащи дейността на малките казанджийници по селата. Ако това не стане, ще има национален протест, каза пред медиите Андон Андонов - съпредседател на новоучреденото сдружение - след среща с премиера. 
 
Андонов допълни, че е била инициирана среща с всички парламентарни групи с искането законът да се промени или да остане в сила старото положение, като по неговите думи политическите сили са застанали зад техните искания. 
 
На срещата с премиера са присъствали още министърът на финансите Владислав Горанов и председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова.

„Стигнахме до някакъв консенсус. Въпросът не може на момента да се реши и ще има още срещи с премиера и депутати. Очакванията са това да стане другата седмица“, посочи Андонов.
 
Петко Събев от сдружението направи уточнението, че премиерът е поискал да се запознaе със ситуацията. Той ще изиска информация от съветниците си за количеството произведен алкохол, като ще се направят проверки. След това се очаква да се проведе нова среща, за да се обсъдят възможните законови изменения.
 
От организацията посочиха, че до момента в страната няма отровен човек от домашна ракия, произведена в т. нар. селски казани.
 
Промените в Закона за акцизите и данъчните складове, гласувани в края на 2015 г., затегнаха правилата за малките казани за ракия и задължиха собственици им да работят само в срок от 1 юли до 31 декември. Освен това за малки обекти за дестилация вече се считат казани за ракия, имащи обща вместимост до 500 литра, а не до 1000, както бе по-рано.
Това има значение поради размера на дължимите налози - данъкът за малките обекти за дестилация е в размер на 550 лв. на хектолитър чист алкохол, а за останалите е 1100 лева. 
 
Вносителите се аргументираха, че целта е да се ограничи незаконното производство на алкохол, при което въобще не се плащат данъци. 

източник: investor.bg

БЕЗПЛАТНО приложение portalschetovodstvo.bg

Малък помощник на счетоводителя: 7 експертни решения

Бъдете в крак с всички решения, предложени от специалистите.
Абонирайте се сега в бюлетина на PortalSchetovodstvo.bg и получете специалния отчет "Малък помощник на счетоводителя: 7 експертни решения"!

Да, желая да получавам информация за продуктите, услугите, новостите и т.н., които РС Издателство и Бизнес Консултации предлага. Условия на сайта Информационна бележка

x