Portalschetovodstvo.bg
25 Ноември 2017
Търсене на статия   Вид на статия
 Сфера Поле

...или използвайте търсачката Разширено търсене
Запомни ме
Facebook RSS Feeds Изпрати по имейл Увеличи шрифта Намали шрифта Шрифт по подразбиране

Сдружение с искане да отпаднат измененията в Закона за акцизите

PortalSchetovodstvo.bg, 17-Февр-2016

Tags: Закона за акцизите и данъчните складове, казани ракия, акцизи

Националното сдружение "Българска домашна ракия" е декларирало на среща с премиера Борисов искането си за отпадане на новите изменения в Закона за акцизите и данъчните складове в сила от 1 януари, засягащи дейността на малките казанджийници по селата. Ако това не стане, ще има национален протест, каза пред медиите Андон Андонов - съпредседател на новоучреденото сдружение - след среща с премиера. 
 
Андонов допълни, че е била инициирана среща с всички парламентарни групи с искането законът да се промени или да остане в сила старото положение, като по неговите думи политическите сили са застанали зад техните искания. 
 
На срещата с премиера са присъствали още министърът на финансите Владислав Горанов и председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова.

„Стигнахме до някакъв консенсус. Въпросът не може на момента да се реши и ще има още срещи с премиера и депутати. Очакванията са това да стане другата седмица“, посочи Андонов.
 
Петко Събев от сдружението направи уточнението, че премиерът е поискал да се запознaе със ситуацията. Той ще изиска информация от съветниците си за количеството произведен алкохол, като ще се направят проверки. След това се очаква да се проведе нова среща, за да се обсъдят възможните законови изменения.
 
От организацията посочиха, че до момента в страната няма отровен човек от домашна ракия, произведена в т. нар. селски казани.
 
Промените в Закона за акцизите и данъчните складове, гласувани в края на 2015 г., затегнаха правилата за малките казани за ракия и задължиха собственици им да работят само в срок от 1 юли до 31 декември. Освен това за малки обекти за дестилация вече се считат казани за ракия, имащи обща вместимост до 500 литра, а не до 1000, както бе по-рано.
Това има значение поради размера на дължимите налози - данъкът за малките обекти за дестилация е в размер на 550 лв. на хектолитър чист алкохол, а за останалите е 1100 лева. 
 
Вносителите се аргументираха, че целта е да се ограничи незаконното производство на алкохол, при което въобще не се плащат данъци. 

източник: investor.bg

Добави тази статия към своя сайт
Колко е полезна тази информация?
Оценете като използвате звездичките


Oценка:


Оценка 5 of 5 - 1 глас.
Бюлетин PortalSchetovodstvo.bg
Бъдете информирани за всички решения, които нашите експерти дават. Абонирайте се СЕГА за PortalSchetovodstvo.bg Бюлетин, и вземете подарък: Специален доклад "Малък помощник на счетоводителя: 7 експертни решения"!!

  Да, желая да получавам информация за продуктите, услугите, новостите и т.н., които РС Издателство и Бизнес Консултации предлага. Условия на сайта Информационна бележка

Коментари

0 коментари

За да активирате своя коментар, моля отговорете на въпроса!

Съдържанието, дизайна, структурата и PortalSchetovodstvo.bg материалите принадлежат на Straton и са защитени от Закон за авторското право и сродните му права. Копирането, разпространението и повторното публикуване е строго забранено. За подробности вижте тук. Общи условия.

Подобни статии


Над 3 млн. лв просрочени дългове от акцизни складодържатели и търговци с течни горива събра НАП 
от PortalSchetovodstvo.bg, 28-Септ-2017
» Новини » Данъчно облагане и такси » Акцизи

Увеличението в обема на малките казани прието на II-ро четене 
от PortalSchetovodstvo.bg, 19-Ян-2017
» Новини » Данъчно облагане и такси » Акцизи

Бюджетната комисия с одобрение за връщането на старите правила за казаните за ракия 
от PortalSchetovodstvo.bg, 13-Ян-2017
» Новини » Данъчно облагане и такси » Акцизи

Ръст на акциза на цигарите увеличава и цената им 
от PortalSchetovodstvo.bg, 04-Ян-2017
» Новини » Данъчно облагане и такси » Акцизи

80 на сто от капацитета на данъчните складове в България се държи от 2 компании 
от PortalSchetovodstvo.bg, 23-Ноем-2016
» Новини » Данъчно облагане и такси » Акцизи