X

Влизане в акаунта

Запомни ме

Забравена парола? Кликнете тук, за да възстановите потребител / парола

Нямате профил?
X

Възстановяване на потребилетско име/ парола

Моля, въведете имейл адреса, който сте използвали, за да регистрирате профила си.

Влезте в системата Регистрирай се

Ръст на акциза на цигарите увеличава и цената им

PortalSchetovodstvo.bg Отговор, предоставен от
PortalSchetovodstvo.bg
Промените в Закона за акцизите и данъчните складове предвиждат изменение на съотношението между специфичния и пропорционалния акциз за цигарите. Специфичният акциз се повишава от 70 лв. на 101 лв. за 1000 къса, като заедно с това се променя пропорционалният акциз поетапно за достигане на минималните нива на облагане за ЕС до 1 януари 2018 г. (27% от продажната цена за 2017 г. и 28% от продажната цена за 2018 г.).

По този начин с изцяло променената формула за акциза на цигарите цената на масовите цигари ще се увеличи с между 10 и 15 стотинки. Кутия, която през 2016 г. струваше 4,50 лв., вече следва да струва 4,70 лв.

Законовите изменения предвиждат още размерът на акциза да е не по-малък от 168 лв. за 1000 къса от 1 януари 2017 г. и не по-малък от 178 лв. за 1000 къса от 1 януари 2018 г., предвиждат приетите на първо четене изменения. Към момента размерът на акциза е не по-нисък от 161 лв. за 1000 къса.

С измененията в Закона за акцизите и данъчните складове се променят още 6 данъчни закона. На физическо лице, държащо, предлагащо, продаващо или превозващо акцизни стоки без да разполага с данъчен документ, се налага глоба в двойния размер на дължимия акциз, но не по-малко от 1000 лв., а при повторно такова нарушение - не по-малко от 2000 лв.

Съгласно приетите изменения на юридическите лица и едноличните търговци се налага имуществена санкция в двойния размер на дължимия акциз, но не по-малко от 2000 лв., а при повторно подобно нарушение - не по-малко от 4000 лв.

източник: pariteni.bg

БЕЗПЛАТНО приложение portalschetovodstvo.bg

Малък помощник на счетоводителя: 7 експертни решения

Бъдете в крак с всички решения, предложени от специалистите.
Абонирайте се сега в бюлетина на PortalSchetovodstvo.bg и получете специалния отчет "Малък помощник на счетоводителя: 7 експертни решения"!

Да, желая да получавам информация за продуктите, услугите, новостите и т.н., които РС Издателство и Бизнес Консултации предлага. Условия на сайта Информационна бележка

x