Наредба за правилата и изискванията за производството на регионални вина
PortalSchetovodstvo.bg
Приета с ПМС № 4 от 14.01.2002 г., обн., ДВ, бр. 8 от 22.01.2002 г., изм. и доп., бр. 3 от 11.01.2008 г.
Раздел I
Общи разпоредби
Раздел II
Изисквания, на които трябва да отговарят регионалните вина
1. регионалното вино трябва да притежава:
а) естествено алкохолно съдържание за белите вина - най-малко 8,5 обемни процента (об. %), а за червените вина - най-малко 9 об. %;
б) действително алкохолно съдържание за белите и червените вина - най-малко 10 об. %;
в) общо алкохолно съдържание - не по-високо от 15 об. %;
г) съдържание на титруеми киселини - минимум 4,5 г/л, изразено като винена киселина;
2. максималният добив на грозде от декар да не надвишава 1300 кг;
3. виното, получено от 100 кг грозде, да не надвишава 70 л;
4. получено е от грозде, произхождащо от лозарски район, определен съгласно чл. 6 .
Раздел III
Правила за производство на регионални вина
(2) Продуктите по ал. 1 се получават от определените по реда на наредбата по чл. 24, ал. 1 от Закона за виното и спиртните напитки разрешени и препоръчани сортове лози.
(2) Регионално е и виното, представляващо купаж от вина, произведени от грозде, произхождащо от различни лозарски райони, при условие че 85 на сто от виното произхожда от лозарския район, чието име носи съответното регионално вино.
(3) Географското указание, използвано при означаване на регионалното вино, трябва да е свързано с лозарския район, от който произхожда виното.
(4) Традиционно наименование може да се използва като географско указание на лозарския район след утвърждаване на регионалното вино по реда на чл. 8 - 14 .
(5) Традиционното наименование, което се използва като географско наименование на лозарския район, не може да съвпада със специфичните традиционни наименования и с допълнителните специфични традиционни наименования.
(2) В заявлението се посочват:
1. търговското наименование, видът и типът на виното;
2. наименованието на производителя или производителите, седалището и адресът на управление;
3. мястото на производство;
4. описанието на границите на лозарския район;
5. сортът или сортовете грозде, от които се произвежда виното; при посочване на повече от един сорт грозде се отбелязва процентното съдържание на всеки отделен сорт;
6. данните относно изискванията по чл. 3, т. 1 - 3 .
(2) В едномесечен срок от изтичането на съответния срок по ал. 1 РЛВК обобщава всички постъпили заявления от производителите и изготвя обща преписка за заявеното регионално вино, съдържаща справка относно спазването на изискванията по чл. 3 , и данните по чл. 8, ал. 2 .
(3) В срока по ал. 2 РЛВК поставя на видно място в сградата по седалището си всички данни по преписката за заявеното регионално вино и публикува съобщение в един национален и в един местен ежедневник за постъпилото заявление за утвърждаване на регионално вино. В съобщението се посочват мястото, където всяко заинтересувано лице може да направи справка по преписката, и срокът, който не може да бъде по-кратък от 14 дни, в който всяко заинтересувано лице може да направи предложения и допълнения.
(4) В случай че постъпят предложения и допълнения, РЛВК ги обобщава и ги включва в общата преписка по ал. 2.
(5) В 14-дневен срок от изтичането на срока по ал. 3 РЛВК изпраща преписката до комисията по качествените вина по чл. 44 от Наредбата за условията, на които трябва да отговарят качествените вина от определен район, реда и начина за тяхното утвърждаване, приета с Постановление № 53 на Министерския съвет от 2000 г. (обн., ДВ, бр. 31 от 2000 г.; изм., бр. 82 от 2001 г.).
(2) При непълноти в преписката и/или при несъответствие между представените документи и резултатите от проверката комисията писмено уведомява заявителя и дава срок за отстраняването им, който не може да е по-дълъг от 14 дни.
(2) Ако в 3-месечен срок от уведомлението по чл. 10, ал. 2 заявителят не отстрани нередностите, комисията предлага на министъра на земеделието и продоволствието да откаже утвърждаването на регионалното вино.
(3) Отказът на министъра на земеделието и продоволствието да утвърди регионалното вино може да се обжалва по реда на Закона за Върховния административен съд .
(2) Към предложението по ал. 1 се прилага съответната преписка.
(2) Актът за утвърждаване на регионалното вино се обнародва в неофициалния раздел на "Държавен вестник" и може да се обжалва по реда на Закона за Върховния административен съд .
(3) Изменения и допълнения в акта за утвърждаване на регионалното вино се извършват по реда на чл. 9 - 13 .
(2) Изпълнителната агенция по лозата и виното поддържа електронна база от данни за утвърдените регионални вина.
(3) Изпълнителният директор на ИАЛВ ежегодно до 30 януари обнародва в неофициалния раздел на "Държавен вестник" списък на утвърдените регионални вина.
Раздел IV
Контрол
(2) (Нова - ДВ, бр. 3 от 2008 г.) За извършване на контрол върху качеството на регионалните вина лицата по ал. 1 вземат проби за извършване на физико-химичен и микробиологичен анализ по реда на глава пета от Наредбата за контрола и координацията на контрола върху вината, спирта, дестилатите и спиртните напитки, приета с Постановление № 232 на Министерския съвет от 2005 г. (ДВ, бр. 99 от 2005 г.).
ПРЕХОДНИ И ЗАКЛЮЧИТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ
(2) До утвърждаването на регионалните вина, но не по-късно от една година от влизането в сила на наредбата за означаването на регионалните вина се използват географските наименования по приложение № 3 към чл. 34 от Наредбата за означаването и търговското представяне на вината, спиртните напитки и продуктите от грозде и вино, включително наименованията "Дунавска равнина", "Черноморски район", "Розова долина", "Тракийска низина" и "Долината на Струма".
23 юли 2007 г. за преобразуване на Националното управление по горите в Държавна агенция по горите
(ДВ, бр. 62 от 2007 г., в сила от 19.07.2007 г.)
........................................................................
§ 6. В нормативните актове на Министерския съвет:
1. Думите "министърът на земеделието и горите" и "министъра на земеделието и горите" се заменят съответно с "министърът на земеделието и продоволствието" и "министъра на земеделието и продоволствието".
2. Думите "Министерството на земеделието и горите" и "Министерство на земеделието и горите" се заменят съответно с "Министерството на земеделието и продоволствието" и "Министерство на земеделието и продоволствието".
3. Думите "Националното управление по горите" и "Национално управление по горите" се заменят съответно с "Държавната агенция по горите" и "Държавна агенция по горите".
4. Думите "ръководителят на Националното управление по горите" и "началникът на Националното управление по горите" и думите "ръководителя на Националното управление по горите" и "началника на Националното управление по горите" се заменят съответно с "председателят на Държавната агенция по горите" и "председателя на Държавната агенция по горите".
§ 7. Министърът на финансите да извърши необходимите корекции по бюджетите на Министерството на земеделието и продоволствието и на Министерския съвет.
§ 8. Постановлението се приема на основание на Решение на Народното събрание от 18 юли 2007 г. за промяна в структурата на Министерския съвет и чл. 47, ал. 1 от Закона за администрацията .
§ 9. Постановлението влиза в сила от 19 юли 2007 г.
Приложение към чл. 13, ал. 1 чл. 13, ал. 1
АКТ ЗА УТВЪРЖДАВАНЕ
№ ............
София, .............. г.
На основание чл. 13, ал. 1 от Наредбата за правилата и изискванията за
производството на регионални вина
УТВЪРЖДАВАМ:
Регионално вино (наименование) ........................................
С географско указание (лозарски район) ................................
Сорт/сортове: .........................................................
Сортов състав % .......................................................
Максимален добив от декар .............................................
Минимално естествено алкохолно съдържание .............................
Действително алкохолно съдържание .....................................
Общо алкохолно съдържание .............................................
Други характеристики на виното ........................................
Министър на
земеделието и продоволствието: