Portalschetovodstvo.bg
25 Ноември 2017
Търсене на статия   Вид на статия
 Сфера Поле

...или използвайте търсачката Разширено търсене
Запомни ме
Facebook RSS Feeds Изпрати по имейл Увеличи шрифта Намали шрифта Шрифт по подразбиране

Налице е ръст на оборотите на данъчните складове по морето

PortalSchetovodstvo.bg, 03-Авг-2016

Tags: данъчни складове, акцизи, спиртни напитки

Данъчни складове в района на Черноморието, които осъществяват дейности с алкохол и алкохолни напитки, реализират по-високи обороти след старта на засилените проверки в търговските обекти, хотелите и заведенията в курортите.
 
В началото на месец юли се отчитат по-високи нива на освободения за крайно потребление високоградусов алкохол средно с около 10 на сто, а в част от данъчните складове достига 49 на сто в сравнение с регистрираните нива от миналата година. Увеличените обороти на легалния сектор са реакция срещу свитите позиции на нелегалната търговия, сочат анализите на Агенция "Митници".
 
От началото на засилените проверки в района на Черноморието от митническите органи са открити 55 случаи на нарушения, при които са иззети повече от 5780 литра различни по вид наливни алкохолни напитки. Обезпечени са като доказателства по реда на ДОПК 59 419 литра етилов алкохол и 79 359 литра вино. Засилените проверки в морските курорти се явяват продължение на дългосрочните мерки срещу сивия и черния сектор в пазара на алкохолни напитки.
 
Освен непрекъснато дистанционно и физическо контролиране на данъчните складове, в условията на информационен обмен с НАП, митническите служители правят проверки в обекти на територията на цялата страна. Дългосрочната политика на засилен контрол открива отражение в стабилните темпове на  повишение на приходите от акциз през последните 5 години.
 
През 2015 г. от акцизи върху високоалкохолни напитки са събрани 225 млн.лева, което е повишение от над 2 пъти спрямо постъпленията през 2009 г., възлизащи на 110 млн. лева. Този резултат е базиран на акцизна ставка, която не е изменяна от 2006 г.
 
В резултат на постигнатото по отношение контрола на ползваните бандероли и прекратяване практиката на ползване на неистински бандероли за облепване на спиртни напитки, се увеличава и делът на събрания акциз от високоалкохолни напитки, които са въведени или внесени от други държави. Спрямо 2009 г. увеличението през 2015 г. е в размер на 225 на сто и достига до 54 милиона лева.
 
източник: dnes.bg

Добави тази статия към своя сайт
Колко е полезна тази информация?
Оценете като използвате звездичките


Oценка:


Оценка 5 of 5 - 1 глас.
Бюлетин PortalSchetovodstvo.bg
Бъдете информирани за всички решения, които нашите експерти дават. Абонирайте се СЕГА за PortalSchetovodstvo.bg Бюлетин, и вземете подарък: Специален доклад "Малък помощник на счетоводителя: 7 експертни решения"!!

  Да, желая да получавам информация за продуктите, услугите, новостите и т.н., които РС Издателство и Бизнес Консултации предлага. Условия на сайта Информационна бележка

Коментари

0 коментари

За да активирате своя коментар, моля отговорете на въпроса!

Съдържанието, дизайна, структурата и PortalSchetovodstvo.bg материалите принадлежат на Straton и са защитени от Закон за авторското право и сродните му права. Копирането, разпространението и повторното публикуване е строго забранено. За подробности вижте тук. Общи условия.

Подобни статии


Увеличението в обема на малките казани прието на II-ро четене 
от PortalSchetovodstvo.bg, 19-Ян-2017
» Новини » Данъчно облагане и такси » Акцизи

Бюджетната комисия с одобрение за връщането на старите правила за казаните за ракия 
от PortalSchetovodstvo.bg, 13-Ян-2017
» Новини » Данъчно облагане и такси » Акцизи

Ръст на акциза на цигарите увеличава и цената им 
от PortalSchetovodstvo.bg, 04-Ян-2017
» Новини » Данъчно облагане и такси » Акцизи

80 на сто от капацитета на данъчните складове в България се държи от 2 компании 
от PortalSchetovodstvo.bg, 23-Ноем-2016
» Новини » Данъчно облагане и такси » Акцизи

Увеличението на акциза на цигарите окончателно прието 
от PortalSchetovodstvo.bg, 23-Ноем-2016
» Новини » Данъчно облагане и такси » Акцизи