X

Влизане в акаунта

Запомни ме

Забравена парола? Кликнете тук, за да възстановите потребител / парола

Нямате профил?
X

Възстановяване на потребилетско име/ парола

Моля, въведете имейл адреса, който сте използвали, за да регистрирате профила си.

Влезте в системата Регистрирай се

Масова липса на пари в каса отчели проверките на НАП

PortalSchetovodstvo.bg Отговор, предоставен от
PortalSchetovodstvo.bg
Случаите на липсващи финансови средства в касите на предприятия, които съгласно счетоводните данни би следвало да бъдат налични, се повишават. Това сочат стартиралите преди 2 седмици 550 проверки на НАП.
 
Данните от счетоводните баланси на хиляди юридически лица (ЮЛ) показват, че разполагат със значителна сума пари в брой. Инспекторите на НАП правят проверка дали търговските дружества и нестопанските организации не са направили скрито разпределение на печалба. Съгласно данните, които те собственоръчно са подали в НАП, 1 289 от предприятията разполагат в касите си с по над 1 млн. лв. кеш. Повече от 10 хил. са ЮЛ с налични кешови финансови средства, превишаващи 100 хил. лв.
 
Проверките на НАП потвърждават, че в масовия случай става дума за чисто счетоводно изписване на средства от касата в полза на съдружници за разходи, нямащи връзка с дейността на фирмата.
 
До края на месеца ЮЛ, които са направили скрито разпределение на печалба могат законно да подадат коригиращи декларации за миналата година. В началото на месец октомври спрямо фирмите с нарушения ще се възложат нови проверки и ревизии от НАП.
 
В случай че при тези проверки се открият данъчни и осигурителни нарушения, ще стартират ревизии, с оглед да се открият неплатените данъци и осигурителни вноски за последните 5 г. с пълната строгост на закона.

източник: economic.bg

БЕЗПЛАТНО приложение portalschetovodstvo.bg

Малък помощник на счетоводителя: 7 експертни решения

Бъдете в крак с всички решения, предложени от специалистите.
Абонирайте се сега в бюлетина на PortalSchetovodstvo.bg и получете специалния отчет "Малък помощник на счетоводителя: 7 експертни решения"!

Да, желая да получавам информация за продуктите, услугите, новостите и т.н., които РС Издателство и Бизнес Консултации предлага. Условия на сайта Информационна бележка

x