X

Влизане в акаунта

Запомни ме

Забравена парола? Кликнете тук, за да възстановите потребител / парола

Нямате профил?
X

Възстановяване на потребилетско име/ парола

Моля, въведете имейл адреса, който сте използвали, за да регистрирате профила си.

Влезте в системата Регистрирай се

Контрол за малките казани за ракия както за големите

PortalSchetovodstvo.bg Отговор, предоставен от
PortalSchetovodstvo.bg
Малките казани за ракия също ще се контролират както големите. Това ново положение в Закона за акцизите и данъчните складове бе одобрено от депутатите от бюджетната комисия на заседание снощи, предаде "Капитал Daily". 
 
Предложението, което бе внесено от депутата от Патриотичния фронт Емил Димитров - Ревизоро, идва от Националната лозаро-винарска камара. 
 
Промяната предвижда казаните, имащи вместимост до 500 литра, да бъдат контролирани от агенция "Митници" и да работят само от 1 юли до 31 декември, а през останалото време да не бъдат ползвани. 
 
Аргументите на камарата са да не бъдат губени приходи от акцизи от незаконна дестилация и да не се вари ракия от суровини, имащи неясен произход, през цялата година. Те бяха защитени пред депутатите от Иван Папазов, член на управителния съвет на сдружението, който е в борда на "Винпром Пещера". 
 
Предложението е одобрено от всички членове на бюджетната комисия.
 
Емил Димитров посочи пред "Капитал", че това не е поправка в полза на конкретно предприятие, а срещу малки винпроми, водещи се казани, които варят ракия за лично ползване, без да плащат никакъв акциз, а преработват количество, от което се очакват най-малко 100 млн. лв. акциз. Не правим изменения срещу домашната ракия, те се отнасят до приходите в бюджета, прибави той. 
 
Според лозаро-винарската камара големите винпроми ежегодно заплащат 185 млн. лв. акциз за преработването на 200 хил. тона грозде, а в малките казани се вари същото количество, но платеният акциз е едва 700 хил. лв. В митниците са регистрирани 2000 казана, а други 4000 били налице в сивия сектор. 

източник: dnevnik.bg

БЕЗПЛАТНО приложение portalschetovodstvo.bg

Малък помощник на счетоводителя: 7 експертни решения

Бъдете в крак с всички решения, предложени от специалистите.
Абонирайте се сега в бюлетина на PortalSchetovodstvo.bg и получете специалния отчет "Малък помощник на счетоводителя: 7 експертни решения"!

Да, желая да получавам информация за продуктите, услугите, новостите и т.н., които РС Издателство и Бизнес Консултации предлага. Условия на сайта Информационна бележка

x