X

Влизане в акаунта

Запомни ме

Забравена парола? Кликнете тук, за да възстановите потребител / парола

Нямате профил?
X

Възстановяване на потребилетско име/ парола

Моля, въведете имейл адреса, който сте използвали, за да регистрирате профила си.

Влезте в системата Регистрирай се

Издаването на удостоверения за место лице става в офисите на НАП

PortalSchetovodstvo.bg Отговор, предоставен от
PortalSchetovodstvo.bg
Удостоверенията за местно лице за данъчни цели се издават от НАП, вкл. и при искане за извършване на удостоверяване и върху формуляр на чуждестранна данъчна администрация, припомнят от приходната агенция.

В тези случаи също задължително се подава "Искане за издаване на удостоверение за местно лице" (Окд-273). Към него се прилага също и формулярът на чуждестранната данъчна администрация, заедно с точен превод на български, подготвен от заклет преводач.
 
Навременното подаване в компетентния офис на Приходната агенция на Окд-273 с посочени от страна на физическите лица (ФЛ) и ЕТ данни в Част ІІ (като тези данни са от значение за определянето на подателите като местни лица на Р България) ще съдейства за облекчаване на процеса и ускоряване на издаването на конкретния документ.
 
ВАЖНО: Данните, имащи връзка с размер на получен доход у нас за конкретна година, които лицата посочват в представяните формуляри от чуждестранни данъчни администрации, се удостоверяват от Приходната агенция единствено когато лицето отговаря на условията за „местно лице“ по смисъла на конкретна СИДДО между Р България и друга  държава, за дадената година.
 
Изключение се явяват следните немски формуляри:
 
- Bescheinigung EU/EWR der ausländischen Steuerbehörde zur Einkommensteuerklärung   
- Antrag auf Behandlung als unbeschränkt einkommensteuer-pflichtiger Arbeitnehmer nach §1 Abs. 3, §1A EstG,
информацията, в които се удостоверява за лица с постоянен адрес или адрес на пребиваване у нас, след подаване на формуляр „Искане за издаване на документ“ (Обр. № Окд-51).

източник: nap.bg

БЕЗПЛАТНО приложение portalschetovodstvo.bg

Счетоводители питат, експерти отговарят: 12 най-четени реални казуса

Бъдете в крак с всички решения, предложени от специалистите.
Абонирайте се сега в бюлетина на PortalSchetovodstvo.bg и получете специалния PDF "Счетоводители питат, експерти отговарят: 12 най-четени реални казуса"!

Да, желая да получавам информация за продуктите, услугите, новостите и т.н., които РС Издателство и Бизнес Консултации предлага. Условия на сайта Информационна бележка

x